Dom Pristava z Zoisovim parkom

Avtor: Aleš Košir

Beli majski biseri okrog in okrog. V bližini tri jezerca z življenjem v svoji zdravi vodi. Nad to lepoto pa prehojene poti proti Španovemu vrhu, Belščici, Stolu …

Dom Pristava je bil zgrajen leta 1641 in je zaradi zgodovinskega pomena zaščiten. Stoji ob robu travnika na vzhodnem podnožju slemena Španovega vrha nad vasjo Javorniški Rovt. Nekdaj je bila Pristava namenjena nadzornikom rudarske proizvodnje in transporta železove rude, ki so jo kopali na bližnjih pobočjih. Znamenit botanik Karel Zois je tu je uredil botanični vrt, Zoisov park. Pred več kot dvesto leti našel rumenocvetno mačeho, ki jo poznamo kot Zoisova vijolica in jo najdemo le na pobočjih Karavank. V parku najdemo čudovita eksotična ter domača drevesa in tri jezerca, ki so polna življenja malih zanimivih živih bitij. Pristava z Zoisovim parkom je lep kraj za oddih v naravi in odlično izhodišče za planinske izlete, tudi na najvišji vrh Karavank, Stol. V bližini se nahaja znano nahajališče fosilov, 300 milijonov starih karbonskih kamnin, ki privlačijo ljubiteljske zbiratelje in znanstvenike.

Zoisov park

Edinstvena botanična zasaditev Karla Zoisa

V Javorniškem Rovtu nad Jesenicami se nahaja Zoisov park, poln edinstvenih rastlinskih in drevesnih vrst, ki skupaj s tremi jezerci tvorijo čudovito naravno idilo. Jezerca skozi letne čase spreminjajo svojo podobo in nudijo edinstvene možnosti za ljubitelje fotografije.

V drugi polovici 18. stoletja je živel in delal botanik Karel Zois (1756 - 1799), brat Žige Zoisa. Domoval je na gradu Brdo pri Kranju in v graščini na Slovenskem Javorniku. Pisane rastline je nabiral v Julijskih in Kamniških Alpah ter Karavankah. Le te je, poleg domačih in tujih dreves, sadil na Brdu. Tako smo dobili prvi botanični vrt na ozemlju Slovenije.

V Karavankah je Karel odkril Zoisovo zvončnico, Wulfen pa je po njem poimenoval tudi Zoisovo vijolico (Viola zoysii), ki jo je Karl našel okoli leta 1785. Ta rumenocvetna mačeha raste v osrednjih Karavankah od Golice preko Belščice, Stola, Zelenice do Košute. Z namenom, da bi bil rastiščem v naravi čim bližje, je v Karavankah pod Medjim dolom zgradil kočo, velikokrat pa je bival v svoji rezidenci, ki je danes znan kot Dom Pristava. V njegov spomin je botanični vrt ob domu po njem tudi poimenovan. V parku so označena različna drevesa kot so smreka, divja češnja, gorski javor, jerebika, srebrna smreka, črni topol, jelka in mnoga druga. Park je poln sledov davnega življenja v teh krajih.