Tradicionalne prireditve

Mavrica, Jožef, godba...jeseniška tradicionalna so zgodba.

Avtor: Barbara Štefelin
Interkontinentalni pokal v sankanju na naravnih progah v Savskih jamah (januar)
Avtor: Miro Podgoršek

Interkontinentalni pokal v sankanju na naravnih progah v Savskih jamah (januar)

Klubsko tekmovanje v sankanju na naravni sankaški progi v Savskih jamah, ki se ga udeležijo tudi tekmovalci iz klubov tujih držav. Tekmovanje poteka predvidoma v mesecu januarju in je odvisno od vremenskih razmer. Sankaška proga poteka po gozdni cesti in je naravna. Pogoji za tekme so v veliki meri odvisni od vremena. Proga se uporablja tudi za rekreacijsko sankanje, v obdobju interkontinentalnega pokala pa je namenjena le tekmovalcem.

Organizator: Sankaški klub Jesenice

Pustovanje (februar ali marec)
Avtor: Andraž Sodja

Pustovanje (februar ali marec)

Tradicija pustovanja sega že v leto 1967, ko je Turistično društvo Golica (sekcija Svinjske glave) prvič organizirala smučarsko tekmovanje »Smuk za trofejo svinjske glave«. Na pustno nedeljo se je v Črnem vrhu zbralo veliko število smučarjev , ki so se pomerili v tekmovanju pustnih mask kot posamezne ali skupinske. Na tej prireditvi je lahko nastopil vsak, ki je imel smisel za humor in željo po druženju. Nastopiti je bilo možno samo s smučmi in seveda s pustno masko. Zmagovalec je za nagrado dobil pečeno svinjsko glavo ter pokal. Dan pred tekmovanjem zaseda Občni zbor, kjer se izvoli župana. Mnoga leta nazaj pa so prirejali tudi tekmovanje v lažeh. Od leta 1994 naprej so tekmovali lahko tudi otroci v posebni otroški kategoriji, zmagovalec pa je za nagrado dobil sladko svinjsko glavo. Najbolj zaželene so bile maske, ki so predstavljale aktualne dogodke posameznega leta. Dogodek je potekal vsako leto ne glede na vremenske razmere, včasih tudi po kopnem, do leta 2018. V letu 2019 je bil organiziran le Občni zbor, pustovanje pa zaradi zajezitve širjenja bolezni okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19) odpovedano.

Organizator: Turistično društvo Golica
 
V letu 2020 je Kulturno športno društvo Hrušica prvič organiziralo Hruščansko pustovanje s povorko.
Na pustno soboto, se maske s svojimi ˝vozovi˝, zberejo na placu na Hrušici in se potem v počasni koloni premikajo skozi Jesenice do Čufarjevega trga, kjer poteka krajši kulturno zabavni program. Predstavijo se vse maske, seveda pa tudi aktualni in pustni župan na hudomušen način povesta nekaj neresnih besed. Nato se povorka vrne na Hrušico, kjer se prične zabavni program z animacijo za otroke in večerno pustno zabavo s podelitvijo nagrad najboljšim maskam.  Na sredo, dan po pustnem torku, je organiziran zažig gospoda Pusta  ter pokop Pusta s spremstvom.

Organizator: Kulturno športno društvo Hrušica

Jožefov sejem (marec)
Avtor: arhiv občina Jesenice

Jožefov sejem (marec)

Tradicionalen sejem male obrti na Jesenicah, kjer se vsako leto od 15. do 19. marca predstavijo mali obrtniki. Na stojnicah je možno kupiti izdelke različnih domačih proizvajalcev. Vso dogajanje popestrijo nastopi domačih ansamblov, otroci pa se lahko zabavajo na vrtiljakih. Sejem poteka na prireditvenem prostoru na Stari Savi.

Organizator: Zavod za šport Jesenice

Triglav Trophy (april)
Avtor: Samir Pejič

Triglav Trophy (april)

Mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju, ki ga vsako leto organizirata Drsalna zveza Slovenije in Drsalni klub Jesenice. V športni dvorani Podmežakla predstavi veliko število drsalcev članov, mladincev in mlajših mladincev iz številnih držav (Slovenija, Nemčija, Francija, Švedska, Združene države Amerike, Slovaška, Koreja, Italija, Kanada, Rusija, Japonska, Švica, Hrvaška …).

Organizator: Drsalni klub Jesenice

Kresovanje na Golici (april)
Avtor: Miro Podgoršek

Kresovanje na Golici (april)

Ob počastitvi praznika dela za 1. maj Planinsko društvo Jesenice na 30. aprila organizira kresovanje pri koči na Golici. Gre za družabni dogodek, ki se ga udeležujejo predvsem domačini ter tudi obiskovalci drugih krajev.

Organizator: Planinsko društvo Jesenice 

Mesec narcis (maj)
Avtor: Barbara Štefelin

Mesec narcis (maj)

Meseca maja ko zacvetijo narcise - ključavnice, Turistično društvo Golica organizira več družabnih dogodkov v Planini pod Golico. Datumi prireditev so javljeni za vsako leto in prireditev posebej. Na osrednji prireditvi, poleg veselice z domačimi ansambli, že od leta 1964, izbirajo  Miss narcis. Poleg glavnega dogajanja, se organizira še tek na Španov vrh, odprto prvenstvo s sanmi na koleščkih pod Španovim vrhom, razni kulturni nastopi glasbenih skupin, ipd. Lahko se pomerite tudi v smučarskih skokih  na maketi skakalnice Planica v malem, kjer se organizira tekma z modeli malih skakalcev. Zgodovinski liki, fužinar Viktor Ruard, rudarski upravitelj Heinrich in rudar Tone, pa vas zabavajo na pohodu po Stari Rudni poti iz Jesenic do Savskih jam.  
Zaradi prelepih narcisnih poljan je v času prireditev konec tedna organiziran avtobusni prevoz.

Organizator: Turistično društvo Golica in Občina Jesenice

Kulturna mavrica (junij)
Avtor: Gregor Vidmar

Kulturna mavrica (junij)

Prvi soboto v mesecu juniju poteka srečanje ter nastop domačih in tujih folklornih skupin. Kulturna mavrica ponazarja pisane brave narodnih noš različnih etničnih skupin, ki se na odru predstavijo s svojim plesom, pesmimi in igrami.

Posebno doživetje poteka pod odrom, kjer predstvaniki društev na stojnicah na zanimiv način predstavijo zgodovino, kulturo in običaje svojega naroda.

Za obiskovalca je posebej pomembno kulinarično doživetje, saj se članice društev vsako leto posebej izkažejo v pripravi okusnih tradicionalnih jedi.

Organizator: Zveza kulturnih društev Jesenice in Mladinski center Jesenice

Srečanje na Rožci (september)

Srečanje na Rožci (september)

V septembru je druga sobota namenjena krepitvi prijateljstva med občinama, ki ležita vsaka na svoji strani Karavank. Prijateljsko srečanje občanov obeh občin na sedlu Rožca eno leto organizira Občina Jesenice v sodelovanju z Turističnim društvom Golica, drugo leto pa Občina Šentjakob v Rožu na Koroškem, vsaka na svoji planini ob nekdanji državni meji.

Idejni vodja Franci Smolej je skupaj s Turističnim društvom Golica želel obuditi in okrepiti stike s sosedi na drugi strani Karavank. V sodelovanju z nekdanjim županom Občine Jesenice Borisom Bregantom je srečanje dobilo značaj medobčinskega srečanja. Prvo srečanje je bilo leta 2001 na sedlu Rožca pri Mokotovi bajti, kasneje pa se je na slovenski strani preselilo k pastirski koči na Jeseniški planini. Vsako drugo leto je srečanje v Avstriji pod sedlom Rožca, pri planinskem domu. Nekaj let so dogodek imenovali kot Arh-Janulovo srečanje, z namenom krepitve prijateljskih srečanj gasilcev z obeh občin.

V zadnjih letih je zopet prevladal naziv Srečanje na Rožci, saj dogodek združuje vse ljudi dobre volje, ki zavestno krepijo prijateljstvo in obenem občudujejo izjemno naravo na obeh straneh Karavank.

Organizator: Občina Jesenice in Turistično društvo Golica

Čufarjevi dnevi (november)
Avtor: Nik Bertoncelj

Čufarjevi dnevi (november)

Na odrskih deskah Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah potekajo Čufarjevi dnevi, na Gorenjskem in tudi širše v slovenskem merilu uveljavljen festival ljubiteljskih gledališč. Srečanje članov ljubiteljskih gledališč ima poleg zabavne in kulturne tudi tekmovalno noto, saj se nastopajoči potegujejo za Čufarjeve plakete: za najboljšo predstavo, najboljšo moško vlogo, najboljšo žensko vlogo ter najboljšo predstavo po izboru publike.

Organizator: Gledališče Toneta Čufarja

Žegnanje konj na Blejski Dobravi (december)

Žegnanje konj na Blejski Dobravi (december)

Na god Sv. Štefana, ki je zavetnik konjev in vseh dejavnosti povezanih s konji, vsako leto 26. decembra poteka žegnanje konj na Blejski Dobravi. Na ta dan se odvijajo tudi druge vaške prireditve z nastopi ansamblov, ki jih organizira krajevna skupnost in vaščani.

Organizator: Občina Jesenice – Krajevna skupnost Blejska Dobrava

Hokejske tekme (november – april)
Avtor: Domen Jančič

Hokejske tekme (november – april)

Hokejske tekme so posebno doživetje v Športni dvorani Podmežakla, predvsem takrat, ko je na sporedu večni derbi med hokejskim klubom iz Ljubljane in domačini.

Organizator: HDD SIJ Acroni Jesenice