Zoisov park

Na tej zemlji živimo in bomo živeli. Ker vemo, da je bil nekdo pred nami … Ostale so sledi … Da bi naši vnuki brskali po njih …

V Javorniškem Rovtu nad Jesenicami se nahaja Zoisov park, poln edinstvenih rastlinskih in drevesnih vrst, ki skupaj s tremi jezerci tvorijo čudovito naravno idilo. Jezerca skozi letne čase spreminjajo svojo podobo in nudijo edinstvene možnosti za ljubitelje fotografije.

V drugi polovici 18. stoletja je živel in delal botanik Karel Zois (1756 - 1799), brat Žige Zoisa. Domoval je na gradu Brdo pri Kranju in v graščini na Slovenskem Javorniku. Pisane rastline je nabiral v Julijskih in Kamniških Alpah ter Karavankah. Le te je, poleg domačih in tujih dreves, sadil na Brdu. Tako smo dobili prvi botanični vrt na ozemlju Slovenije.

V Karavankah je Karel odkril Zoisovo zvončnico, Wulfen pa je po njem poimenoval tudi Zoisovo vijolico (Viola zoysii), ki jo je Karl našel okoli leta 1785. Ta rumenocvetna mačeha raste v osrednjih Karavankah od Golice preko Belščice, Stola, Zelenice do Košute. Z namenom, da bi bil rastiščem v naravi čim bližje, je v Karavankah pod Medjim dolom zgradil kočo, velikokrat pa je bival v svoji rezidenci, ki je danes znan kot Dom Pristava. V njegov spomin je botanični vrt ob domu po njem tudi poimenovan. V parku so označena različna drevesa kot so smreka, divja češnja, gorski javor, jerebika, srebrna smreka, črni topol, jelka in mnoga druga. Park je poln sledov davnega življenja v teh krajih.

Naravoslovna in rudarska učna pot na Javorniškem Rovtu

Legende in pripovedke v Občini Jesenice

Škratek Bergmandeljc raziskuje Jesenice

Pohodniška karta Jesenice

Zlozenka ZOIS PARK_SLO_screen.pdf