Tematske poti

Avtor: Aleš Košir
Zgodovinski_liki_v_Savskih_jamah_Klemen_Klinar.jpg
Avtor: Klemen Klinar

Stara rudna pot

Tematsko urejena Stara rudna pot  nas popelje v preteklost in nam predstavi delčke iz vsakdana ljudi, ki so kopali in tovorili železovo rudo na tem območju.

Zanimivosti ob poti: muzejsko območje Stara Sava, Gornjesavski muzej (Slovenski železarski muzej, Muzej delavske kulture Jesenic), Kosova graščina, najstarejši del mesta – Murova, kapelici Sv. Barbare na Pejcah, Cerkev Sv. Križa v Planini pod Golico, nekdanje rudarsko območje Savske jame, narcisni travniki v maju.

Čas hoje: 3 h 30 min
Višinska razlika: 600 m
Zahtevnost: delno zahtevna pot

Po stari rudni poti so skoraj štiristo let prevažali železovo rudo iz rudnikov v Savskih jamah do fužinarskega naselja Stara Sava.  Za prevoz rude so vozniki – furmani uporabljali vozove, imenovane žlajfe. Vlekli so jih majhni voli – terci. Na strmini so vozu odstranili zadnja kolesa, da je drsel po tleh in s tem zaviral. Na najbolj strmem delu poti so najbolj vidni sledovi zaviranja, ki jim rečemo "glajžni" (kolesnice). Zaradi težkega tovora in strme poti je večkrat prišlo do nezgode. Kjer se je zgodila nesreča s smrtnim izidom, so včasih postavili leseno znamenje – "marterl" in nanj narisali nesrečni dogodek. Na začetku in na koncu najbolj strmega dela, ki se mu reče čez Pejce, sta postavljeni kapelici sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Pri zgornji kapelici so se vozniki odpočili in pregledali vprego, pri spodnji kapelici pa so naredili postanek za popravilo vprege. Rudarji so poleg sv. Barbare, ki goduje 4. decembra, častili tudi sv. Florjana, zaščitnika pred ognjem, ki ima god 4. maja. Oba dneva sta bila za rudarje praznika, dela prosta dneva.
Rudna pot poteka mimo cerkve sv. Križa. Ob poti je viden vhod v Karlov rov. V bližini so bile postavljene pražilne peči ˝roštance˝. Vanje so v plasteh naložili butare in rudo, ki so jo "roštali" – pražili in potem spustili v trimetrska pravokotna korita z vodo, da je odstranila nečistoče. Zaradi pranja rude je bil tukajšnji potok temno obarvan, zato so ga poimenovali Črni potok. Delo v rudnikih v Savskih jamah so urejali različni pravni dokumenti. Med njimi je najstarejši Ortenburški rudarski red iz leta 1381, kjer je tudi prva omemba Jesenic. 

Podoživite tisti čas in se z družino odpravite na izlet »v preteklost«. Ob najavljenem izletu skupine vas lahko na poti srečajo zgodovinski liki (fužinar in lastnik rudnikov Viktor Ruard, upravitelj rudnikov Heinrich Fessel in rudar Tona Hribar), ki vedo veliko povedati o rudarstvu in železarstvu v teh krajih.

Zloženka Stara rudna pot (slo verzija)

Zloženka Stara rudna pot (ang verzija)

Zloženka Savske jame (ang verzija)

Zloženka Zgodovinski liki na Stari rudni poti

 

Ale___Ko__ir_dru__ina_pri_koritu_nad_cerkvijo_Sv._Lenarta.jpg
Avtor: Aleš Košir

Spomini starih Jesenic

Lepo urejena tematska pot odkriva zanimive zgodbe iz preteklosti, ki vas bodo povsem prevzele. Začutili boste, da so vas v časovnem stroju ponesle daleč v preteklost, ko so Jesenice imele čisto drugačno podobo, kot jo ima mesto danes.

Zanimivosti ob poti: najstarejše naselje Murova, Cerkev Sv. Lenarta, Kosova graščina, Železniška postaja, Razstavni salon Dolik, Gimnazija Jesenice, Čufarjev trg, TVD Partizan Jesenice, območje Hrenovce.

Čas hoje:  3-4 h
Višinska razlika: 50 m
Zahtevnost: lahka pot

Tematska pot Spomini starih Jesenic se prične pri Čufarjevem gradiču v neposredni bližini zdravstvenega doma na Jesenicah in se nadaljuje po Murovi, najstarejšem delu Jesenic vse do Cerkve Sv. Lenarta. Nato pa se spusti do Kosove graščine in usmeri na nekdanjo Gosposvetsko cesto med graščino, mimo parka v Centru II vse do nekdanjega hotela Korotan. Območju obeh ulic domačini pravijo ta stare Jesenice. Arhitektura, običaji in vsakdan naših prednikov ponujajo svojo pestrost tudi na drugih koncih mesta, zato se zgodba nadaljuje mimo gostišča Ejga in železniške postaje Jesenice vse do Gimnazije Jesenice in trga Toneta Čufarja. Pot nas vodi do nekdanjega Sokolskega doma, danes TVD Partizana Jesenice nato pa preko nove povezave na območje Hrenovce, ki je svojo podobo v zadnjih 200 letih večkrat popolnoma spremenila.

Zgibanka Spomini starih Jesenic I.pdf

Zgibanka Spomini starih Jesenic II.pdf

Zgibanka Spomini starih Jesenic III.pdf

Razglednica HRENOVCA.pdf

 

Spomini starih Jesenic

Ta stare Jesenice

NRUP_Miro_Podgor__ek.jpg
Avtor: Miro Podgoršek

Naravoslovna in rudarska učna pot v Javorniškem Rovtu

Urejena in vsebinsko zanimiva Naravoslovna in rudarska učna pot se začne pri počitniškem domu Trilobit in je dolga 11 km ter opremljena z 12 informacijskimi tablami.

Zanimivosti ob poti: smaragdno zeleno jezero ob domu Trilobit, sistem vodnih zajetij na potoku Javornik, rudnik mangana, ledeniška dolina Medji dol, rudnik železa, Zoisov park, Dom pristava.

Čas hoje: 5(6) h
Višinska razlika: 670 m, (870)m
Zahtevnost: delno zahtevna pot

Na poti lahko izveste vse o kamninah v okolici, geoloških dobah, okamenelem življenju v Lipenah, gozdnih združbah, pridobivanju mangana in železove rude v rudnikih nad vasjo ter o pomenu vodnih zajetij potoka Javornik.

Zloženka Naravoslovna in rudarska učna pot v Javorniškem Rovtu

Razgledi____e___pica_Ale___Ko__ir.jpg
Avtor: Aleš Košir

Potep po Mežakli

Raziskujte naravno in kulturno dediščino skrivnostne planote Mežakla, ki na odprtih delih ponuja čudovite razglede na Karavanke, na Blejsko jezero z okolico, s svojega roba pa na Jesenice.

Zanimivosti ob poti: skalni osamelec Poljanska Baba, planina Obranca, Snežna jama, mesto padca meteorita na Planskem vrhu, Naravni most na Mežakli, razgledišče Špica, Partizanska bolnišnica, partizansko obeležje na Zakopu.

Čas hoje: 4h
Višinska razlika: 670 m, v obratni smeri 750 m (pot lahko prehodimo tudi v obratni smeri)
Zahtevnost: delno zahtevna pot

Izhodišče pohodne poti Potep po Mežakli se nahaja v naselju Kočna pri avtobusni postaji, kjer pričetek poti označuje informativna tabla. Nad vasjo se vzpenjamo po pobočjih Mežakle. Med vzponom si po krajšem odcepu s poti ogledamo skalni osamelec Poljanska Baba. Po povratku na markirano pot nadaljujemo navkreber do planine Obranca, kjer je obeležje v spomin na prve boje proti okupatorju in spomenik padlim borcem v 2. svetovni vojni. Na zgornjem delu planine je manjša pastirska koča. Za kočo nadaljujemo proti zahodu in, delno po stezi delno po gozdnih cestah, prečimo Mežaklo. Pri tem pot vodi mimo Snežne jame, 70 m dolge kraške jame z vhodom skozi udornico, kjer se zelo dolgo zadržuje sneg. Pot se sčasoma začne vzpenjati na Planski vrh (1299 m), na katerega območje je 9. aprila 2009 padel meteorit. Na vrhu hkrati dosežemo tudi severni rob Mežakle, ki mu po markirani poti sledimo proti zahodu. Pri tem najprej na desni opazimo kamniti lok Naravnega mostu na Mežakli, pri oddajniku se nam na razgledišču Špica ponudi najlepši razgled na Jesenice in Karavanke. Pred Zakopom nas smerokazi usmerijo k partizanski bolnišnici, ki je skrita pod skalnim previsom nudila zavetje ranjenim partizanom. Na Zakopu, kjer je spomenik padlim borcem, se markirana pot usmeri na južno pobočje planote, po kateri se spustimo do Jesenic.

Predvsem na planoti Mežakle kljub markirani poti opozarjamo na večjo previdnost pri orientaciji.

Zloženka Potep po Mežakli

Zgibanka potep po Mežakli

Gaj__kova_pot_Miro_Podgor__ek.jpg
Avtor: Miro Podgoršek

Gajškova pot

Gajškova pot se začne na Kresu in povezuje naselji Koroška Bela in Javorniški Rovt. Planinsko društvo je pot poimenovalo po mladem, komaj 26.letnem predsedniku društva, Alojzu Gajšku, ki se je skupaj s tremi prijatelji, planinci-smučarji, smrtno ponesrečil 25. marca 1968 na Slemenu pod Mojstrovko.

Zanimivosti ob poti: Pristava s Zoisovim parkom, narcisni travniki v maju.

Čas hoje: 1 h 45 min
Višinska razlika: 350 m
Zahtevnost: delno zahtevna pot

Zloženka Grajškova pot