Predlagani izleti

Avtor: Aleš Košir
Karavanke_Jost_Gantar_2021_VELIKA__25_.JPG
Avtor: Jošt Gantar

Okoli Španovega vrha

Iz slikovite vasi Planina pod Golico nas pot vodi skozi dolino Črnega potoka mimo Savskih jam do Križovca in preko »Jeseniških rovtov« čez Prihode nazaj v Planino pod Golico. Izlet je delno zahteven zaradi vožnje po makadamskih poteh in strmega vzpona proti Križovcu. Primeren je za gorske kolesarje.

Zanimivosti ob poti: nekdanje rudarsko območje Savske jame, Korelnov rov, Stara rudna pot, narcisni travniki v maju, Cerkev sv. Križa, znamenje na Križovcu.

Dolžina: 13 km
Čas vožnje: 1 ura in 15 minut – 1 ura in 45 minut
Višinska razlika: 400 m
Zahtevnost: zahtevna

Kolesarjenje okoli Jesenic

Karavanke_Jost_Gantar_2021_VELIKA__4_.JPG
Avtor: Jošt Gantar

Vražja tura

Kolesarski izlet nas iz centra Jesenic popelje čez Javorniški Rovt mimo Pristave do sedla Križovec pod grebenom Karavank in nato preko Planine pod Golico nazaj na Jesenice. Izlet je zelo zahteven zaradi strmega vzpona v Javorniški Rovt. Primeren je za gorske kolesarje, ki so v dobri fizični pripravljenosti.

Zanimivosti ob poti: Javorniški slapovi, ogled fosilov – Spodnja počivala, Pristava s Zoisovim parkom, nekdanje rudarsko območje Savske jame, narcisni travniki v maju, Spominski park Plavž, Gimnazija Jesenice, Trg Toneta Čufarja.

Dolžina: 20,3 km
Čas vožnje: 1 ura in 40 minut – 2 uri in 10 minut
Višinska razlika: 700 m
Zahtevnost: zelo zahtevna

Kolesarjenje okoli Jesenic

Karavanke_-_foto_Karata__5_.jpg
Avtor: Karata

Savska tura

Krajši kolesarski izlet nas popelje z Blejske Dobrave preko Slovenskega Javornika, Potokov čez Savo Dolinko in čez travne poljane Dobravskega polja mimo pokopališča nazaj do izhodišča na Blejski Dobravi.

Zanimivosti ob poti: Malo Peltonovo kolo, ostanki utrdbe pred HE Moste, HE Moste, pokopališče na Blejski Dobravi (arhitekturna znamenitost), vaško jedro Blejska Dobrava.

Dolžina: 10 km
Čas vožnje: 30 – 50 min
Višinska razlika: 90 m
Zahtevnost: lahka

Kolesarjenje okoli Jesenic

Karavanke_Dan_8_Jost_Gantar__13__resize.jpg
Avtor: Jošt Gantar

Po Jesenicah

Nezahteven kolesarski izlet nas popelje po Jesenicah in bližnji okolici. Z Blejske Dobrave nas pot vodi mimo Slovenskega Javornika, Koroške Bele, skozi Jesenice do Hrušice in pod pobočji visokogorske kraške planote Mežakla mimo muzejskega območja Stara Sava skozi Podmežaklo in Lipce nazaj na Blejsko Dobravo. Kolesarimo po stranskih, manj prometnih cestah, deloma tudi makadamskih poteh.

Zanimivosti ob poti: Murova (najstarejši del Jesenic), Kosova graščina, Cerkev sv. Lenarta, muzejsko območje Stara Sava, Gornjesavski muzej Jesenice, Spominski park na Koroški Beli, hrast v forma vivi na Koroški Beli.

Dolžina: 23,1 km
Čas vožnje: 1 ura in pol – 2 uri
Višinska razlika: 270 m
Zahtevnost: lahka

Kolesarjenje okoli Jesenic

Karavanke_Dan_8_Jost_Gantar__3_.jpg
Avtor: Jošt Gantar

Kolesarska pot Jesenice-Plavški Rovt-Mojstrana-Jesenice

Kolesarska tura s pridihom zgodovine železarstva, avtentičnosti podeželja in tišine gozdov.

Zanimivosti ob poti: muzejsko območje Stara Sava, Gimnazija Jesenice, Trg Toneta Čufarja, narcisni travniki v maju, Slovenski planinski muzej

Dolžina: 30,1 km
Čas vožnje: 4 ure 20 min
Višinska razlika: 700 m
Zahtevnost: zmerno

Karavanke_Dan_8_Jost_Gantar__17_.jpg
Avtor: Jošt Gantar

Kolesarska pot Jesenice-Mojstrana-Jesenice

Prijetno družinsko kolesarjenje po Zgornjesavski dolini, od železarskega mesta do zibelke slovenskega planinstva.

Zanimivosti ob poti: Gimnazija Jesenice, Trg Toneta Čufarja, kip železarja, muzejsko območje Stara Sava, Slovenski planinski muzej

Dolžina: 23,4 km
Čas vožnje: 1 ura in 30 minut
Višinska razlika: 130 m
Zahtevnost: zmerna

Kurir__ek_bike_resize_Foto_ekipa_Vidmar_4.jpg
Avtor: Foto Vidmar

Turnokolesarska pot trans Karavanke

Turno kolesarjenje pod vršaci Karavank, od Jezerskega do Tromeje oz. v obratni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank. Na več kot 130 km dogi poti vas bodo očarali prečudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi. Pot je primerna je za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje. Pot je razdeljena v več etap, po jeseniški občini pa poteka etapa Valvasorjev dom pod Stolom – Mojstrana.

Zanimivosti ob poti: Pristava s Zoisovim parkom, nekdanje rudarsko območje Savske jame, narcisni travniki v maju.

Vrsta poti: gorsko kolesarska
Etape: 4 (večdnevna tura)
Višinska razlika: 5.700 m
Zahtevnost: zelo zahtevna

TKP Trans Karavanke

SS_vidmar.jpg
Avtor: Foto Vidmar

Pristopna etapa Juliana Bike

Krožna daljinska turnokolesarska pot Juliana Bike je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP), vendar je krožno zaključena in jo lahko razumemo kot samostojen krog po robu Julijskih Alp. Po Jeseniški občini poteka ena izmed pristopnih etap na kolesarsko pot Julijana Bike.

Zanimivosti ob poti: Rojstna hiša Matije Čopa, muzejsko območje Stara Sava, Gornjesavski muzej Jesenice, ostanki utrdbe pred HE Moste, HE Moste, pokopališče na Blejski Dobravi (arhitekturna znamenitost), Slovenski planinski muzej.

Dolžina: 19,6 km
Čas vožnje: 1 ura in 35 minut
Višinska razlika: 215 m
Zahtevnost: zmerna

_7003123_copy.JPG

Gorenjsko kolesarsko omrežje in Daljinska kolesarska povezava D2

Gorenjsko kolesarsko omrežje je skrbno izdelan preplet povezav na področju Gorenjske in nekaterih sosednjih občin. Mreža cest, ki so primerne za kolesarjenje, ponuja edinstveno priložnost za popotovanja od kraja do kraja, odkrivanje znamenitosti na poti in srečanje z lokalnim prebivalstvom. Prav vsak lahko najde sebi primerno in ustrezno traso, kjer bo na svoj način doživel širše območje Gorenjske.

Čez Jeseniško občino poteka lokalna kolesarska povezava LG3. Del Gorenjskega kolesarskega omrežja je tudi daljinska kolesarska povezava D2, ki poteka iz Italije, mimo Rateč, Radovljice proti Ljubljani ter Novemu mestu in naprej na Hrvaško. Na Jesenicah sta na kolesarski povezavi dve vstopni točki s parkiriščem, na Stari Savi ter pri športni hali Podmežakla. Iz Jesenic lahko kolesarite proti Ratečam ali proti Radovljici. Primerna je tako za družinsko kolesarjenje, kot tudi zahtevnejše izlete, saj obiskovalcem omogoča, da sami prilagajajo dolžino in potek izleta, glede na svoje zmožnosti in želje.

Gorenjsko kolesarsko omrežje

Karavanke_Jost_Gantar_2021_VELIKA__23_.JPG
Avtor: Jošt Gantar

Fent trail

Gorsko-kolesarska enoslednica je urejena izključno za vožnjo z gorskimi kolesi v smeri spuščanja Križovec – v smeri Prihodi – po 60 m v smeri Črnega vrha – po 200 m na označeno enoslednico do Savskih jam.

Zanimivosti ob poti: znamenje na Križovcu, nekdanje rudarsko območje Savske jame, Korelnov rov, Stara rudna pot, narcisni travniki v maju

Fent trail GPX

Dolžina: 1,7 km
Čas vožnje: 15 min
Višinska razlika: 181 m
Težavnostni razred enoslednice: »LAHKO«, modra barvna oznaka
Težavnostna stopnja enoslednice: »S1« (na podlagi STS klasifikacije)
Teren: gozdna pot