Daljinske in planinske poti

Avtor: Foto Vidmar
Juliana_trail___ig_pohodnik_stara_sava_foto_Vidmar.jpg
Avtor: Foto Vidmar

Juliana trail

Na pohodniški daljinski poti JULIANA TRAIL ne boste osvojili nobenega gorskega vrha temveč unikatna kulinarična, kulturna in zgodovinska doživetja. Hodili boste ob bistrih rekah, jezerih, slapovih, pojočih gozdovih, izjemnih drevesih, ki visijo s previsov ali strmijo v nebo, med pisanim travniškim in gorskim cvetjem ter med skalami nenavadnih oblik. Čez jeseniško občino potekata 2. in 3. etapa poti.  

Skupna dolžina: 270 km (osnovni krog) + 60 km (dodatne 4 etape v Brda)
Skupna višinska razlika: 10.000 m vzpona in 10.000 m spusta
Skupno število etap: 16 + 4
Povprečna dolžina etape: 17,5km (4-5 ur)

Olajšajte si navigacijo z brezplačno mobilno aplikacijo.

Julijske alpe - pohodne poti

Karavanke_Dan_8_Jost_Gantar__1_.jpg
Avtor: Jošt Gantar

Karavanke trail

Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Pot povezuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank v enovito pohodniško doživetje. Poteka po lažje dostopnih gorskih predelih, kjer raziskujemo okolico in doživljamo naravne danosti. Na pohodniškem raziskovanju lahko srečamo domačine, ki živijo z območjem, se spoznamo s starimi običaji, odkrivamo gorske planšarije in doživljamo dolinsko bogastvo vsakdana. Na sončnih obronkih gora in travnatih planinah se nam bodo odprli čudoviti pogledi na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot prepleta raznovrstnih občutkov, čudovitih razgledov, preproste pohodniške izkušnje in okušanja življenja pod Karavankami. Po jeseniški občini potekata 5. etapa in 6. etapa daljinske poti.

Primo_____enk_Karavanke_VELIKA__22__1_.jpg
Avtor: Primož Šenk

Slovenska planinska pot

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča ob Jadranskem morju. Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji - s Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in dodano številko 1.
Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu, nastala je že leta 1953. Na poti je trenutno 80 kontrolnih točk (planinske koče, vrhovi, muzeji).

Slovenska planinska pot jeseniško območje preči po grebenu Karavank od Stola do kontrolne točke na Koči na Golici in svojo pot nadaljuje v dolino do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Poleg Slovenske planinske poti, je na območju Jesenic označenih okoli 76 km uradnih markiranih planinskih poti.

Via_Alpina_Ale___Ko__ir.jpg
Avtor: Aleš Košir

Via Alpina - Vijolična pot

Izjemna pohodniška pustolovščina, Via Alpina, povezuje obsežen alpski in sredozemski svet čez osem evropskih držav. Spektakularna daljinska pohodniška pot je v celoti razdeljena na 161 etap, ki potekajo čez Italijo, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Lihtenštajn, Švico, Francijo in Monako. Povezuje pet mednarodnih pešpoti, številne naravne in narodne parke na območju Alp, zanimive turistične točke ter svetove najrazličnejših evropskih kultur.

Čez jeseniško območje vodita etapi 3 in 4 vijolične poti, ki povezuje Julijske Alpe in Allgäu v Nemčiji. Etapa 3 nas z Dovjega popelje do Koče na Golici, etapa 4 pa od tam do Prešernove koče na Stolu.